20110804

Makan-makan Bersama Azure #1- Speggetii Bolognese

Assalamualaikum
Hello Peeps ;p

Yeahhyeahhh , alhamdulillah tercapai jugak hasrat akak kau nak main masak-masak kan? Kihkihkih , show aku lahh konon ni diberi nama ''makan-makan bersama azure''  Ciss nama--'. Dan ohh untuk permulaan , hari ini akak nak tunjuk adik-adik semuaaa masakan yang simple lahh sangat-sangat. Aku pernah masak benda alah ni sekali sahaja. Kihkihkih , timee buat practical kan not bad lahh sedap yang ponting sodapp ehh yoo ^^ macam rapper pulokk. Soo , ayuh mulaaaaa pfttttttttttttttttttttt~

Bahan - Bahan 
1) Spegethi  (200g)
2) Daging Cincang & ayam pun boleh (200g)
3) tomato puri -dalam tin
4) tomato kisar-2biji
5) sos tomato - tak kisah brand apa pun
6) sos tiram #kalau nak 
7) Oregano Herbs
8) 1 biji bawang merah/besar- Dipotong labu 
9) Keju untuk topping 
10) susu & minyak zaitun takpun minyak masak #jangan banyak



Cara-cara 

1) Sepegethi direbus sehingga benar-benar masak.
2) Sos Bolognese ; Panaskan minyak .Masuk kan bawang merah/besar. Masak sehingga kekuningan dan naik bau. Jangan HANGUS dah lahh kan, Then ,masuk kan daging cincang/ayam tuh. Gaul sehingga daging/ayam separuh masak.  Lepas tuh , masukkan tomato puri , tomato kisar dan susu. Kacau sehingga kuah tuh separuh masak , masukkan susu kalau nak bagi kuah tu rasa lemak-lemak berkrim pekat then yummy emm emm emmm hee :). Next , masukkan sos tomato dan sos tiram. Konpem sedapp kahkahkah , then oregano siket nak kasi pedas-pedas ye adik-adik.
3) Setelah naik bau dan diyakini masak semasak-masaknya angkat lahh kuah tuh dan tunag diatas sepgethi yang dah siap direbus. AMARAN KERAS : JANGAN GAUL BERSAMA . 
4) Tabur sebarang cheese yang anda suka like parmesan cheese , and so on di atas spagethi tersebut.

FINISH !


Senang lagi mudah.com bukan? Hikhok ;p. 200g tuh tak silap akak untuk 2orang makan. Ni kalau puan-puan yang baru bergelar puan boleh lahh try. Hikhik , sebab apa akak cakap JANGAN GAUL BERSAMA sebab masa buat practical ILMU SANGAT TIDAK PENUH DIDADA. Oleh itu terhasilnya Spegethi Bolognese Goreng. Tapi sedappp what huhu :). Sorry lahh kalau aku eja spagethi salah kan haha aku sendiri pun confuse camne nak eja yang penting engkau tau lahh ape yang aku buat. Dan ohhh ni gambar rupa-rupa spagethi tuh kalau dah siap .


Perkhabaran : TIADA #best kan? Kahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkah


LosofCHENTA
xoxo
Azuree