20160311

sweet escape pt 1

Assalamualaikum!

Hi semuanya. Happy friday! There were so many things happened during this two weeks. It was really sweet and precious. First, my babat and I, we were decided to travel to penang. Actually, we did that kind of travelled plus an assignment.So yeah, like  i am killing a two birds with oneeee stonaaahhh onyyyy :p

ALERT: ENTRY KALI NI PANJANG. SORRY~

Bersama kepulan cinta awak.
Ciaciaciyaaaaa xxD

No, i am not going to review my journey (eg : this place is a must blablabla) instead, i am going to tell you where did i went , what did i do and things like that. Meh, ain't that pro but from times to times, i will tell you what place that i think it's good for you to go. yaya i suka cakap belit. 
So yeah, sebenarnya i went to Georgetown, which took about actually less than 1 hour to be reach (from my place, sg dua)  I went with my classmates for an assignment. It was under heritage design subject. I lupa what tarikh but i went on tuesday. Dari pagi sampai pukul 230. Back at my college before 3pm for another classes. It was really tiring back then. I had to rush back and forth, from 8am until 630pm. Dengan belengas tak mampu buka mata. Sebab tak cukup masa untuk cari maklumat yang kononnya lebih mendalam, so i plan dengan my babat kita pergi hari jumaat since this semester ain't got jumaat class like last semester. Kereta dapat sewa for 12jam. Tapi tertambah lagi 3jam so it was 15hours of journey. Wkwkwkwke. 

Mai pekena coconut shake paling lemak begetel seantero doniaaaa~

Oh, if you guys nak rasa coconut shake paling lemak, macam kau rasa kau makan sabut dan isi yang lemak-lemak itu ( dibaca: tiada niat jahat,that's my own definition of sedap) sila pergi ke kedai coconut shake sebelah china house. Boleh google china house georgetown. Sebab kedai tu sebelah je. It was thick and yums! Aku sampai orang kena habiskan. Buat basah tekak sebab nowadays weather sangat panas till i pun burn baby burn. Aiskrim dia pun sedap. Ada nama fb dia tapi sebab i was really engrossed with the coconut shake so tak tau sangat nama kedai tu. Hekkks. Sebenarnya merata jugaklah kitorang pergi itu georgetown. Dan sangat memenatkan untuk drive area Penang. Berbeza banyaklah dengan tempat aku. Terkujat-kujat jugaklah tarikh nafas like heol these people. But, it was a great experience jugak. 

Sebelum pergi kedai coconut shake ni, we went to little india. Meriah bakhang! wkwkwke. Kau akan rasa macam kau are not in Malaysia, instead you're in diwale's scene. Sebab background music kat situ, aroma indian, bunga-bungaan tak lupa makanan dorang! 





Ni salah satu assignment lah tapi samosa dia sangat sedap! Oh ye, banyak kedai yang jual makanan-makanan macam ni aku pun was-was jugaklah, bukan racist tapi sebab aku jarang makan-makanan macam ni, mamak's food lain cerita la. Hehehe. Tapi, aku beli sebiji la samosa macam kau dah ambil masa dia semua so belilah sikit as a win-win situation. Samosa dia sedap berbeza sebab rempah yang dia guna. Kari pedas serious sedap. Kalau nak beli exactly macam ni, carilah kedai indian food macam ni sebelah kedai bunga. 

khong phard~~ wkwkwke, my phard the coursemate :)

Sambil-sambil tu, kitorang pergi dekat purfect cat cafe. Dia ni dekat lebuh chulia tak silap. Boleh je google. This is my first time entering a cat cafe. Cats situ semua gebu. Cukup makan. Cukup cayang. Aku tak tahu pun pasal kedai ni tapi alia cakap jomlah pergi sebab best katanya so i pun ikutlah. Memang best dapat interact dengan cats situ tapi diorang banyak yang garang dan takut-takut ke muka aku yang garang seperti omma cinderella pun tak tahu. Tapi memang untuk cat lovers boleh datang sini. You know everything about cat's wonderful~~~


Teddy and I. I am not really sure about the gender wkwkwe, but i thing you're a man xxD


Last jalan (( not-so-last)) hahaha, kitorang pergi padang kota lama. Sebenarnya nak research pasal food lah. Padang kota lama ni memang banjir dengan makanan tapi please be aware lah sebab scary kat situ. Nak-nak area food court. Lepas tu nak order makan pun seramlah sebab dorang akan berlumba-lumba cari customer, lepaslah sampai dorang dok membulat dekat meja makan korang. Anyways dah sampai padang kota, makanlah pasembor. Since aku pun curious dengan apa sedap sangat pasembor ni. Being Johorean who'is always been curious about another negeri food. You know what i mean xD

Inilah pasembor

Pasembor ni sama lah macam yong taufu? Wkwkwke, makin banyak kau ambil makin mahal. Makin besar size dia ha makin besarlah harga. Aku ambil banyak ni pun dah rm15. Ikutkan hati besar jugaklah nafsu tapi macam tahanlah sikit wakakaka. Not badlah rasa. Takdelah teruk mana Boleh ditelan dan makan lagilah jugak. Uhuksssss.

Sebenarnya, sampai padang kota lama tu pun dah pukul 640pm. Kitorang ada lagi 5jam lebih untuk kereta sewa tu. Lepas tu decide lah nak pergi batu ferringhi. Silap jugaklah sebab jammed kan. Never thought jammed Penang ni macam area selatan jugaklah dengan pemandu dia yang scary cilok sana sini. Aku pun terpaksalah jadi cilok sana sini. Jangan tiru like bahaya please. Gituwwww, oh ye sampai batu ferringhi tu dalam pukul 7pm. My friends already predict this since dorang cakap aku bawa laju la bahaya la wkwkwkwke i don't think i am that bahaya while driving but we usually don't judge ourselves, Amende tah repek. Ha nah lah gambar. 



Jernihnya air laut, betapa cantiknya ciptaan Tuhan buat aku leka. Deruan ombak dan angin. Kehalusan pasir. I love beach. Tenang dia hilang sikitlah masalah. Tengok laut jauh pun haa macam tulah. Samalah situation dia kalau aku naik ferry. Pandang benda tu semua seronoknya. I am lucky enough because i am studying in a place that's too beautiful with wonderful scenary, great hospitality, good company and much more! Despite it's far from my hometown. I really appriciate. Much. Heheehe. Ha so dah datang laut kalau tak bawak baju jangan renyih nak berenang, awak nanti kalau basah dengan air susah, basah dengan cinta saya takpe. I approve :') 

Balik dari batu ferringhi, aku sendiri amazed dengan ferringhi at night. I drove all the way from ferringhi to queensbay pula. Memang cantik malam-malam dengan lampu dia, rekabentuk bangunan dia. Best weh jalan-jalan cemni cuma sesaknya nak drive lah. Oh ye, naik queensbay sebab nak cukupkan masa sewa kereta,sampai terlebih masa. 

We went to queensbay for a movie date! Tengok munafik since orang cakap best. It was fun though! Scene dia not bad, paling aku dupdap time Maria by Nabila Huda kena possessed dengan cakap bahasa arab. Terpelanting sana sini. So far okaylah. 4/5 star from me. Sebelum tengok munafik tu, kitorang meriban dekat arcade memain tu dengan karaoke. I love norebang serious besar best sejuk hehehe. Lepaslah gian iuolssssss and yang jadi 15jam sebab kitorang masuk untuk munafik pukul 1240 am. Supposely kitorang hantar balik kereta at 12am. Tapi tambah sampai pukul 330am. Memang penat sangat haritu. Seronok pun ye sangat! Balik tu mandi lepastu tidur berkubang macam hyppo masing-masing.

Anyways, it was a great and long day ever! My kind of sweet escape. Thank you for reading! Tunggulah my sweet escape pt 2 pulak! :)