20160602

Random me before exam dan puasa.

Assalamualaikum :)

Fapp fapp guys, it's already June! Yaya, baru semalam aku type pasal birthday, nah dah June! Dah lah nak June, lagi 2 hari nak puasa dah, lagi 6 hari nak finale???? So, i just got back from KL dah safely landed, tren delayed so adelah beberapa jam baru sampai. Cadangnya nak makan cause i am hungry tapi hujan lebat yampun angin tiup kuat, scary. Roomate takde lagi, so sendirilah untuk beberapa malam ;')

Anyways, dah nak exam ni mestilah rasa nak jerit satu dunia stress. Aku sebenarnya ada satu lagi assignment nak kena submit, tapi gagahlah blogging. Sementara tengah ligat, why not??????
Aku sebenarnya saja nak tulis kat sini, boleh buat modal semangat. Aku tak larat dah nak kurus.... Hahahahaha! Weh hat ni aku serious. Pernah dieteu aku menjadi tapi tahan sebulan je. Lepas tu haram, bila badan dah cecah penimbang pastu kembang sekuntum floria putrajaya semorang puji kau kurus, aku benci tau nafsu suka sangat usik anja. Eh tapi masa tu dieteu aku memang menjadi, exercise, jaga kalori dan ambil air 3 litre 1 hari. Dah namanya 3 litre memang gigih la pergi toilet setiap saat! Berak pun lawas!

Aku pun haih, reso nak kurus tu sentiasa ada dalam list setiap tahun. Baik masa birthday yang ke berapa entah sampailah reso 2000+ . Namun, aku masih lagi seorang gadis berketinggian 155cm berbekalkan berat setengah dozen cheesecake :p , no berat aku 70kg secara roughly. TAK PERNAH LEBIH. Paling kurus aku pernah rasa, 55kg. Zaman PLKN. Yang tu memanglah menjadi, dah pagi petang siang malam berkawad je. Yang ni, kawad sikit tomyam siam, kawad sikit abang ayam depan hostel, kawad sikit pecal lele ape lagi semua ada tinggal akal dengan nafsu je main peranan....

Ramai juga kawan-kawan tanya aku, kenapa kau tak update instagram. Memang dah lama aku idle kan status aku, sampai ada kawan-kawan unfollowed. Katanya aku tak active. I wujud cuma sejenis like kpop je sebab i kan kpopper because why not??? aku pernah la janji kat diri aku, selagi aku tak kurus jangan gatai upload gambar kat instagram. Aku pun tak tahu lah kenapa aku buat janji sebegitu rupa. Semua sebab kegemukkan yang melanda wakakaka. Aku sayang diri aku, sampai lemak susah nak nyah, tapi aku at the same time nak kurus,

Sebab kenapa aku nak kurus, semua sebab kesihatan. Aku yang berketinggian 155cm dan berbekalkan berat 70kg ((ini secara roughly)), dilahirkan kaki tu kecil. Saiz tu tak seimbang, sedangkan badan macam guni beras. Ramai dah suruh aku kurus sebab aku tak larat jalan, sikit-sikit mengah, sikit-sikit pancit, lenguh kaki. Sejenis dah tua rasanya sedangkan baru 22. Hello, 22 tau!
Sebab seterusnya, aku ni ada masalah kesihatan. Tengoklah gemuk-gemuk ni berpeluh mak ai, kalah niagara falls??? Eekekeke, gerak beli makan kat bawah sikit dah macam air terjun gunung ledang. Ha apa lagi, semua ada. Kadang-kadang niat nak bermake-up-lah-sangat-tu terpaksa dihentikan sebab peluh, sampai aku boleh fikir orang lain ni normal tak peluh takdeee pun, ha gitu. Akhirnya aku buat kesimpulan, berpeluh tu sihat toksin keluar dari badan, kenyataan ini dipersetujui oleh omma aku.
Last sebab ((buat masa  ni)) ialah sebab biasanyalah, no offense aku pun baju 2XL tapi biasa baju cantik-cantik ni saiz kecik cinonet. Kadang aku stress shopping baju sebab semua tak muat. Sejenis dengki ke apa aku pun tak pasti, sebab tu orang macam aku selalu tempah je baju raya takpun jahit sendiri sebab market tak banyak offer. How sad.

So, sebab aku tulis entry ni ialah mungkin menjadi pembacaan aku pada masa lapang dan seperti reminder bahawa aku perlu kurus!!!!!!!

Good luck, Kim Bulan! Exam dan puasa, dan yayy raya. Oh god i need to find kerja as well. Toodlessssss

 Sejenis makeup tah pape serta pose (( eheuh?)) 


20160516

Happy Birthday, Kim Bulan!

Assalamualaikum :)

Fap fap guys it's my birthday! ((semalam)) huhu, alhamdulillah, i am 22 already. I've got another 8 years untuk stable myself from head-to-toe as well as financial and life. How time flies so fast! Rasanya macam baru semalam habis UPSR,PMR,SPM dengan STPM. Rasa macam baru habis sekolah! Now, aku tengah struggle untuk habiskan degree life dekat Penang. Rasanya baru sangat! Next semester nak jadi senior dah. ((2nd year senior)). Nampak sangat masa sekarang putar laju, harap-harap apa yang aku impikan akan jadi kenyataan. Inshaa Allah :)

Lepas tu macam dah lama tak blogging pasal birthday sendiri. Rasanya dulu ada jugak. Kalau nak cerita pasal celebration birthday, aku tak pernah la organize any party. Sebab takde masa ((curlaas)) serta memang tak suka. I am awkward in society so no party? Tapiiiii, my-18-years-old-kind-of-birthday-party yang paling best pernah aku alami! Sebab, masa tu aku stay dekat PLKN. Seronok sangat. Balik dari solat zohor sesiap untuk class petang, masa kau masuk dorm, semua nyanyi lagu birthday in 3 languages. Rindunya alahai, then budak-budak chinese kumpulkan snack dorang, ikat dalam plastik tulis ''HAPPY BIRTHDAY, MADIHAH''((yaya, my name is Madihah)). A vivid ones i must say. Lepas tu, budak dorm depan pun tumpang nyanyi sekali, seronok kot PLKN. Kalau tanya baliklah, PLKN tu memang seronok. Kawan merata tempat, jadi family tempat kita bergantung kasih sementara 3 bulan. Masa nak berpisah tu cedih. Huks :'(

For this year and as usual, birthday aku takde yang menarik. Takde celebration sebab 15hb Mei ni, kalau kat Msia adalah minggu peperiksaan serta hari guru. 15hb Mei, on every year tahun aku bersekolah adalah pre-hari guru, meaning that sambutan hari guru peringkat sekolah selalu lah orang buat. Takpun, tu time exam pertengahan tahun. Dah lali dari kecil sampai lah sekarang. Dekat Uni ni, musim nak finale. So, memang takde masa. Huks lagi :')

Tapi, tiap tahun juga aku tak pernah jemu dapat birthday wishes. Semua dari orang yang sama, yang bermakna dalam hidup. My parents, family members and bff. Thanks for the wish!

Dan biasalah untuk setiap tahun juga, aku ada azam. Jarang reso aku tercapai. Tapi, untuk 22 ni, aku harap aku semakin matang, reti hidup dalam masyarakat, berjaya dunia akhirat. paling penting, aku dapat jaga hubungan sesama Tuhan dan manusia dengan baik. Solat tak lewat. Huhuhu.

Kalau cakap pasal jodoh pun, ye sekarang sebab dah 22 so aku mesti brace myself, hahahahahahahahaha omo apa ni.


So, since semalam birthday aku, dan aku pun jenjalan kat area seberang, singgah la jap kat aeon. Gigih masuk mr diy, sebab nak self-reward untuk diri sendiri sempena birthday. Hehehe, punyalah poyo rasa gila dan noob tapi bila fikir balik '' NO, THIS IS RIGHT'' takda masalah pun hadiahkan diri sendiri. Semua pun untuk kepuasan diri. Dan aku memang dah lama perhati play-dough macam kat tv tu. Masa nak beli ni, aku rasa macam betul ke kan, tapi since murah dan untuk aku, maka aku ambil juga. Ada je nak beli benda lain untuk hobbies kot tapi tak jadi sebab ternampak ni. So, lepas ni boleh la aku pergi seberang untuk benda ni. Wakakaka. 

Again, happy birthday, Kim Bulan! Semoga dikurniakan jodoh yang baik. Hehehehehe. Bye!